Race simulatoren hebben een gigantische sprong voorwaarts gemaakt in de laatste jaren. Zo heeft elk groot raceteam tegenwoordig een eigen simulator en dit bevestigt nogmaals hoe een nuttige tool de simulator wel kan zijn voor racepiloten.

In de simulator kan je circuits oefenen voor je ze bezoekt op je eerste trackday en leer je ook de basis van rijlijnen zodat je dit automatisch kan doen op trackdays zonder veel te hoeven nadenken. Je kan er dus op rekenen dat een simulator enorm nuttig kan zijn!

Wat heb je precies nodig? Er zijn verschillende platformen voor een racesimulator. Dit kan op consoles zoals Xbox en Playstation maar doorgaans wordt geopteerd voor de PC daar deze software doorgaans meer geavanceerd is. In principe is het enige dat je nodig hebt een racestuur dat compatibel is met het platform dat je kiest.

Wil je het een stapje professioneler aanpakken? Opteer dan voor een zogenaamde rig. Dit is een statische en vaste racesimulator, doorgaans in aluminium profielen of buizen. Ook zijn er goedkopere opties zoals Playseats ook wel racestoelen genoemd. Zo heb je een optimale zitpositie net zoals in de wagen en zit je niet achter een bureau.