Elke wagen is geschikt voor op het circuit te rijden mits je een aantal zaken in het achterhoofd houdt. Sommige wagens zijn nu eenmaal meer geschikt dan anderen echter hoeft dat de pret niet te drukken. Volg de onderstaande regels en u kan veilig en zonder overdreven slijtage genieten van heel wat rondjes op een trackday!

Remvloeistof en koelvloeistof

trackday porscheDe onderdelen van een wagen worden op een circuit snel tot het uiterste gedreven. Daarom is optimale koeling belangrijk. Zorg dus dat de koelvloeistof tijdig binnen de onderhoudsintervallen werd vervangen en dat het reservoir aangevuld is tot het maximaal toegestane van de fabrikant. Deze info vind je doorgaans in het informatieboekje dat bij de wagen werd geleverd.

Hetzelfde geldt voor de remvloeistof. Deze moet tijdig vervangen worden mits je bijna aan een onderhoud komt met de kilometerstand. Ook dient de vloeistof goed aangevuld te zijn tot het maximale van de fabrikant. Je hoeft niet na elke circuitdag de remvloeistof te vernieuwen maar als je bijna toe bent aan een nieuw onderhoud is het aan te raden dit onderhoud uit te voeren alvorens je de wagen loslaat op een circuit

Banden en bandendruk

Zorg dat de banden voldoende profiel hebben alvorens je op een circuit gaat rijden. Banden zonder profiel resulteren in minder grip en kan gevaarlijke situaties opleveren.

Ook tijdens het circuitgebruik gaan de banden warm worden waardoor de druk in de band toeneemt. Bij teveel druk gaan de banden bol staan waardoor er minder contact gemaakt wordt met het wegdek, wat op zijn beurt resulteert in minder grip en hogere slijtage.

Banden en bandendruk trackdays

Wanneer je de eerste rondjes rijdt dien je te starten met de aanbevolen spanning van de fabrikant, vervolgens kom je de pits even binnen en kijk je de spanning na. Je zal zien dat deze dan gestegen is. Vervolgens is het raadzaam deze spanning af te laten tot je weer aan de aanbevolen waardes zit van de fabrikant.

Vergeet zeker niet de bandenspanning terug te verhogen wanneer je huiswaarts keert!

Losse items in de wagen

Tijdens het rijden op circuit mogen er geen losse items in de cockpit aanwezig zijn. Zorg dus zeker dat alles ofwel goed opgeborgen of vastgemaakt is. Wil je rijden met een fancy 4K dashcam? Zorg er maar voor dat hij EXTREEM goed is vastgemaakt! Een andere optie is bepaalde items opbergen in speciale opbergdozen. Een aantal organisaties zoals Apex Events (www.apexevents.be) voorzien gratis beveiligde opslag voor gereedschap en andere spullen zoals kleding en gsm toestellen. Er zijn vrijwel geen circuits die voorzieningen hebben om spullen op te bergen dus haal zeker alle onnodige zaken uit de wagen alvorens je vertrekt richting het circuit.